Amerika Birleşik Devletleri’nin New Jersey eyaletinde ASKON USA ev sahipliğinde Amerikan Türk İş Dünyası buluşması gerçekleştirildi.
İş insanlarının yoğun katılım sağladığı toplantıya KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, T.C Ticaret Bakanı Ömer Bolat, T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı M.Fatih Kacır, İstanbul Milletvekili, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Zafer Sırakaya, ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın katılım sağladılar.
TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Etkinlikte konuşma yapan ASKON USA Başkanı Ayhan Özmekik, yurt dışında yaşayan Türklerin sorunlarına dikkat çekti. Uzun yıllar göz ardı edilen bu meselelerin 2002 yılından itibaren daha fazla önem kazandığını vurgulayan Özmekik, Türkiye’nin uluslararası ilişkilerini güçlendirmeye ve ticari işbirliklerini artırmaya yönelik çalışmalara devam edeceğini dile getirdi. Tarım, sağlık ve teknoloji alanlarında yeni işbirlikleri için adımlar atılacağını açıkladı.
100 MİLYAR DOLARLIK HEDEF SİZLERİN ÖZVERİLİ ÇALIŞMALARI İLE OLACAKTIR
ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın ise Türkiye ve Amerika iş dünyasını bir araya getiren zirvelerin önemini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İslam dünyasının ve mazlumların sesi olduğu belirten Aydın, Türkiye’nin ihracat rakamlarındaki artışların ve büyüme hedeflerinin altını çizdi. Yurt dışında yaşayan Türklerin Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etme sorumluluğuyla hareket ettiğini söyleyen Aydın, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 100 milyar dolar olarak hedeflediği iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması için ortak çabaların önemine dikkat çekti.
Başkan Aydın ABD ile ticaret hacmi konusunda şunları ifade etti;
Küresel ticaretin 2 trilyon dolar daraldığı 2023 yılında, 255,8 milyar dolarla ihracatta rekor kırdık.
Bu süreçte 23 sektörde 1 milyar dolar ihracat sınırını aştık. En çok ihracat yaptığımız üç ülke Almanya, ABD ve Irak şeklinde sıralandı. 113 ülkeye ihracatımızı arttırırken 66 ülkede ihracat rekoru kırdık. 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısını 50’ye çıkardık. Birim ihracat değerimiz 1,57 dolar oldu. Pandemi, bölgemizde yaşanan savaşlar ve istikrarsızlıklar, 11 ilimizde yaklaşık 15 milyon vatandaşımızı etkileyen asrın felaketi Kahramanmaraş depremlerine rağmen, 2023 yılını yüzde 4,5’luk büyüme ile kapattık. 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5.7, ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 büyüme kaydettik. Yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen bu başarıyı koalisyonlar nedeni ile sürekli kurulup dağılan hükümetlerden kurtulduğumuz 2002 yılından bugüne istikrarlı yönetimimiz sayesinde elde etme başladık. İstikrarlı yapımızla olası krizlere direnç sağlıyor, tüm yerel ve küresel olumsuzluklarla baş edebiliyor, ekonomimizi büyütmeye devam ediyoruz.
Özellikle son dönelerde uyguladığımız ekonomik tedbirler ile de çok ciddi bir şekilde mücadele verdiğimiz enflasyonla savaşımızdan da galip çıkacağımıza inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın yönetiminde, kıymetli hükümet üyelerimizle bu olumsuzluğu da el birliği ile yakın bir tarihte Allah’ın izni ile tamamen aşmış olacağız.
Genel itibarıyla baktığımızda makroekonomik ve finansal istikrarda elde edilen kazanımları sürdürülebilir olması açısından yapısal reformlarla kalıcı hale getirmeyi ve daha da ileriye taşımayı hedefleyen sıkı bir enflasyon politikası uygulamaktayız.
Bu politikanın çok daha etkin olabilmesi özellikle katma değerli teknolojik dönüşümü hızlandıran, küresel rekabetçiliği firmalarımız lehine artıran ve finansman kalitesini iyileştiren uluslararası doğrudan yatırımları ülkemize çekmekle gerçekleşebilecektir. Bu nedenle uluslararası sermayenin ülkemize çekilebilmesi açısından sizlerin temsiliyeti ve iş bağlantıları çok çok önem arz etmektedir. 2023 yılında en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz 2. Ülke olan ABD ile 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşma gayemiz sizlerin özverileri çalışmaları ile gerçeğe dönüşebilecektir. Özellikle yenilikçi teknolojiler, yapay zeka, siber güvenlik gibi alanlardaki büyük potansiyel kullanılmalı Türkiye bu alanlarda bir üretim ,imalat, ihracat, yönetim, lojistik, mühendislik ve AR-GE üssü haline getirilmelidir.
TÜRKİYE’NİN TEMSİLİNİN ARTIRILMASI GEREK
Etkinlikte konuşma yapan İstanbul Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, yurt dışında yaşayan Türklerin devlete bağlılığını güçlendirmek için çalışmalara devam edeceklerini ifade etti.
Teknoloji alanında Türkiye’nin temsilinin artırılması gerektiğini belirten Sırakaya, Silikon Vadisi’nde daha fazla Türk uzmanının yer almasının önemini vurguladı. Amerika’daki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve iki ülke arasındaki ticaretin büyütülmesi için birlikte hareket etme çağrısında bulundu. Konuşmasının ardından Sırakaya’ya hediyesi takdim edildi.
YERLİLEŞME VE MİLLİLEŞME TERCİHTEN ÖTE, ZORUNLULUKTUR
Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin sanayi alanındaki dönüşümüne ve girişimcilerin rolüne değindi. Kacır, organize sanayi bölgelerinin sayısının arttığını ve yerli savunma sanayisinde dışa bağımlılığın azaldığını ifade etti. Ayrıca, uzay alanındaki başarıları ve milli uyduların uzaya gönderilmesini örnek gösterdi.
Kacır, Türkiye’nin kritik teknolojileri kendi imkanlarıyla geliştirebilmesi ve rekabetçi şeklinde dünyaya ihraç edilmesi yolculuğuna savunma sanayisinde başladıklarına değinerek, bu alanda yerlileşme ve millileşmenin tercihten öte, bir zorunluluk olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde “Türkiye, neye ihtiyacı varsa onu kendi öz evlatlarının alın teriyle, akıl teriyle üretecektir” iddiasını gerçeğe dönüştürmek adına Milli Teknoloji Hamlesi’ni başlattıklarını dile getiren Kacır, şu ifadeleri kullandı:
“Bugün, 22 yıl önce yüzde 80’den fazlasını yurt dışından ithal etmek zorunda kaldığımız savunma sanayi sistemlerinin artık yüzde 80’den fazlasını yerli ve milli olarak geliştiriyoruz, üretiyoruz. Hava araçlarından deniz platformlarına, kara araçlarından uzay sistemlerine Türkiye, bütün kritik ihtiyaçlarını artık kendi evlatlarının alın teri ile karşılama imkanına sahip.”
Kacır, Türkiye’nin 21. yüzyıla girerken savunma sanayisinde ve havacılıkta muazzam bir millileşme hamlesi gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, uzay alanında da kendi uydularını geliştirebilen bir konuma geldiğini anlattı.
CARİ AÇIK ENDİŞE KAYNAĞI OLMAKTAN ÇIKTI
T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomik durumu hakkında bilgi vererek, cari açığın yönetilebilir seviyelere düştüğünü ve enflasyonun %52’ye gerilediğini belirtti.
Türkiye’nin büyüme potansiyelinin ve genç nüfusunun önemine vurgu yapan Şimşek, dinleyicilere Türkiye’ye yatırım yapmaları konusunda çağrıda bulundu. Hediyesi takdim edilen Şimşek, katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Bakan Mehmet Şimşek etkinlikte yaptığı konuşmada Türkiye’de cari açığın yaklaşık 57 milyar dolardan 20 milyar doların altına indiğini belirterek “Cari açık bir kırılganlık, bir endişe kaynağı olmaktan çıktı. İlave tedbirler gerekiyor ama bugün itibarıyla çok rahat yönetilebilir endişe kaynağı olmaktan çıkmış bir dış denge ile karşı karşıyayız” dedi.
’95 milyar dolar civarında iyileşme’
2023 yılında rezerv yetersizliğinin de bir endişe kaynağı olduğunu belirten Bakan Mehmet Şimşek net rezervlerde geçen hafta itibarıyla 95 milyar dolar civarında iyileşme kaydedildiğini belirtti. Bakan Mehmet Şimşek “Hem içeriden hem dışardan programa çok yoğun ilgi var. Dolayısıyla Türkiye rezerv konusunu da bir endişe kaynağı olmaktan çıkartmış durumda” dedi.
“İHRACATIMIZ GÜNLÜK 1 MİLYAR DOLAR”
Programda konuşma yapan T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Türk-Amerikan ilişkilerinin önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin son yıllarda kaydettiği ekonomik gelişmeleri aktaran Bolat, “Salgın ve krizlere rağmen, Türkiye başarılı bir şekilde ilerliyor. İhracatımız günlük 1 milyar dolara ulaştı” dedi.
2022’de iki ülke arasındaki ticaretin 38 milyar dolara çıktığını belirten Bolat, hedeflerinin 100 milyar dolara ulaşmak olduğunu açıkladı. Yurt dışında yaşayan Türklerin, Türkiye’nin gelişmelerini çevrelerine anlatmalarını isteyen Bolat, “Birlikte daha yüksek hedeflere ulaşalım” çağrısında bulundu.
Toplantıda Türkiye’nin uluslararası alandaki rolü de ele alındı. Bolat, “Türkiye artık dünya sahnesinde önemli bir aktör” ifadesini kullandı. Katılımcılara teşekkür eden Bakan, güçlü bir ülkenin vatandaşlarına kazandırdığı özgüvene dikkat çekti. Bolat’a konuşmasının ardından hediyesi takdim edildi.
İZOLASYONA KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a selam göndererek onun liderliğini vurguladı. Pandemi ve deprem gibi zorluklara rağmen, Türkiye’nin ekonomik yapısının güçlenmeye devam ettiğini söyledi.
Kıbrıs’ın stratejik önemine değinen Tatar, Türk askerinin adadaki varlığının güvenliği sağladığını ifade etti. İki devletli çözümün önemine dikkat çekerek, Kıbrıs Türk halkının egemenliğini savundu. Ayrıca, Kıbrıs Türk halkının izolasyonuna karşı mücadelenin sürdüğünü belirtti.
İş dünyası temsilcilerine hitap eden Cumhurbaşkanı Tatar, “bugün sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum, benden önce konuşan bakanları dinledikten sonra, pandeminin olumsuz etkileri, yıkıcı depremler ve gıda zincirinde sorunlara yol açan diğer ülkelerdeki çatışmaların ardından Türkiye’nin emin ellerde olduğunu ve ekonomik büyümesini sürdüreceğini büyük bir gururla görüyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, “Bir ekonomist olarak söyleyebilirim ki, istatistiki verilerle ekonominin yönünü öngörebilmek, yatırım ve iş dünyasını cezbetmek, verimliliği artırmak ve sağlıklı rekabeti teşvik etmek için gerçekten önemlidir” dedi.
Dünyanın diğer ülkeleriyle iş ve ticarette rekabet etmenin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin Ukrayna-Rusya savaşının başlamasının ardından ortaya çıkan gıda kriziyle mücadelede uluslararası çabalara öncülük eden “bölgesel bir güç” olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’nin 79. Genel Kurulu’nda “tarihi bir konuşma” yaptığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar şunları söyledi: “Kıbrıs davası ile ilgili olarak milli bir duruş ortaya koyuyoruz. Doğu Akdeniz’de, Mavi Vatan’da ve hava sahasında Kıbrıs Türk Halkı’nın doğal haklarını ve Büyük Türk milletinin hak ve menfaatlerini korumak milli bir görevdir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasına değinen Cumhurbaşkanı Tatar şöyle devam etti; “Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda yaptığı tarihi konuşmada dünyanın gözünün içine baka baka Kıbrıs Türk davasını savundu. Kıbrıs’ta iki devletli çözümden yana olan milli duruşumuzu, Ada’da iki devlet ve iki halk olduğunu bir kez daha ifade etti.